Finanszírozási programok

 

Finanszírozási programok

 

 

 

Az Európai Unióba belépni kívánó országok számára három előcsatlakozási program állt rendelkezésre, az ISPA, SAPARD és a PHARE. Az ISPA a csatlakozás előtti strukturális politika eszköze volt, ami a környezetvédelmi és közlekedési projektek támogatását biztosította. A SAPARD az a speciális csatlakozási program volt, ami a fenntartható mezőgazdaság- és vidékfejlesztés számára adott segítséget.

A PHARE (Pologne, Hongrie Aide a la Reconstruction économique) programot az Európai Közösség 1989-ben indította útjára eredetileg azzal a céllal, hogy támogatást nyújtson a politikai demokrácia megszilárdításához és a piaci átalakulásokhoz szükséges szakemberek képzéséhez, új intézmények kiépítéséhez.

A Phare programokon belül 1995-től nagyobb hangsúlyt kaptak a pénzügyi és beruházási támogatások, a környezetvédelem és a privatizáció. 1998-tól kezdve a program célja, hogy a támogatásban részesülő országokban segítse a teljes jogú EU tagság elnyeréséhez szükséges feltételek kialakítását.

2000-től kezdődően a Phare főként a gazdasági és szociális kohézióra összpontosított, súlyt helyezve az intézményépítésre, különös tekintettel a kapcsolódó támogató befektetésre, illetve a "twinning" programokra, amelyek lehetővé tették, hogy a magyar szakemberek európai uniós kollegáikkal együtt dolgozva növeljék intézményeink hatékonyságát.

A PHARE a strukturális, az ISPA a kohéziós, a SAPARD pedig a mezőgazdasági alapok előfutára volt.

 (forrás: http://www.nfu.hu/elocsatlakozasi_alapok)ABONARE
NEWSLETTER
Név
E-mail
 
Küldés

POLGÁROK TELEFONJA
televerde_92
08008-66.986

ONLINE REKLAMÁCIÓK

petitie_60
PROBLÉMÁJA VAN?
CLICK IDE

ÉRTESÍTSEN, HA KORRUPCIÓT ÉSZLEL

red_phone_47

HÍVJA A KÖVETKEZŐ ZÖLDSZÁMOT
0800-806-806

LÁTOGASSA MEG HONLAPUNKAT

mobil_153

MOBILTELEFONON