Europa ZECE - 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte
Categorie:   Evenimente  
Data:  15.05.2017  Ora:  03:47  Numar vizualizari:  861

„Europa ZECE - 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte”

              În perioada 1 aprilie – 9 mai 2017 la iniţiativa Instituţiei Prefectului - judeţul Harghita s-a derulat proiectul „Europa ZECE - 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte”. Acest demers s-a bucurat de susţinerea şi implicarea unui număr mare de instituţii publice, a căror contribuţie va fi evidenţiată pe parcursul acestui material.

Scopul proiectului a fost acela al conştientizării beneficiarilor direcţi (elevii liceelor din municipiul Miercurea Ciuc) şi indirecţi (părinţii, cadrele didactice şi publicul participant la activităţile cuprinse în proiect) asupra importanţei protejării, prezervării, promovării şi împărtăşirii valorilor patrimoniului cultural material şi imaterial existent, ca marcă identitară şi de reper într-o lume multiculturală şi globalizată.

Acţiunile şi activităţile proiectului au fost astfel planificate încât să răspundă nevoilor de cunoaştere ale tinerei generaţii şi nu numai.

        Dezvoltarea dialogului intercultural ca mijloc al interrelaţionării cu alte spaţii de manifestare etno-culturală şi de valorizare a propriilor valori patrimoniale în ansamblul cultural local, naţional şi european este o componentă esenţială a bagajului de cunoaştere al tinerei generaţii, motiv pentru care a stat la baza fundamentării obiectivelor prezentului proiect.

        Obiectivele planificate au urmărit creşterea în rândul tinerilor, a gradului de conştientizare a valorilor culturale fundamentale şi idealurilor comune în jurul cărora s-a construit Uniunea Europeană, spaţiu în care „identităţile şi diferitele tradiţii ale statelor membre sunt protejate, precum și încurajarea şi promovarea dialogului cultural - artistic specific spaţiului cultural propriu şi european deopotrivă.

Principalele etape în derularea proiectului:

I.    Organizarea concursului cu tema „România - 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte” .

      Asociaţia Virtus Vivens în colaborare cu Instituţia Prefectului - judeţul Harghita şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita în baza finanţării aprobate în cadrul concursului de proiecte organizate anual de către Municipiul Miercurea Ciuc a derulat în cadrul proiectului cu titlul „Europa ZECE - 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte”, concursul cu tema „România - 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte”.  Acesta s-a desfăşurat în două etape:  – prima etapă  de calificare a coincis cu realizarea de către elevii liceelor din municipiul Miercurea Ciuc a unei prezentări în power point care a reflectat tema propusă și menționată mai sus. În urma acesteia, fiecare liceu şi-a desemnat echipa care a reprezentat liceul la etapa a-II-a, faza pe municipiu: Aceasta a presupus pregătirea şi prezentarea unui obicei culinar, a unui costum tradiţional specific şi a două dintre cele mai importante evenimente/festivaluri culturale ce au loc în mod obişnuit în statele extrase de fiecare echipă în parte.

      Măiestria şi originalitatea prezentărilor elevilor, dar şi seriozitatea şi implicarea acestora în realizarea sarcinilor ce le-au revenit în această activitate, au adus concursului, aflat la prima ediţie, plusvaloare. În acest sens sunt grăitoare atât aprecierile juriului, cât şi reacţiile pozitive venite din partea participanţilor, care au putut degusta arome îmbietoare aduse din diferite zone ale Uniunii Europene în platoul de prezentare, prin intermediul preparatelor pregătite de elevi. De asemenea, asistenţa a descoperit frumuseţea şi diversitatea porturilor populare, precum şi a evenimentelor culturale specifice ţărilor membre ale Uniunii Europene.   

        Reuşita acestui proiect reprezintă o rampă de lansare pentru noi ediţii viitoare.

 II.    Organizarea unui flash-mob dedicat împlinirii a 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană

       Evenimentul a fost organizat în colaborare cu orchestra şi corul Liceului de Arte „Nagy István” din municipiul Miercurea Ciuc, care reunind un număr de 103 elevi, au interpretat atât imnul Europei, cât și alte piese muzicale în limbile engleză, germană, maghiară și română. Acest moment impresionant a fost urmat de un flash mob - dance în ritmul melodiilor mixate de către DJ Mezei Zsolt şi puse în scenă de doamna Ábrahám Emőke – instructor de dans.

      Elevi de la secţia de arte plastice de la acelaşi liceu au pictat un tablou pe tema „România  ZECE – 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte”. Acesta fost realizat în direct, pe un panou mare din pânză cu dimensiunea de 2m x 3m şi a fost expus pe platoul din faţa clădirii Palatului Administrativ.

 III.    Organizarea primei ediţii a Târgului serviciilor publice europene oferite de către instituţiile publice din judeţ 

       În cadrul acestuia cetăţenii interesaţi au avut oportunitatea de a obţine informaţii de specialitate pe teme diverse din domenii ca sănătatea (card de sănătate, tratamente), cadastru (cadastru şi carte funciară), educaţia (studii în străinătate, echivalare diplome, etc.), siguranţa alimentelor, statistica, piaţa forţei de muncă (stagii, angajare, etc.), prevenirea şi consilierea antidrog, siguranţa cetăţenilor în spaţiul Uniunii Europene, accesarea fondurilor europene, apostilă, regimul permiselor şi paşapoartelor în spaţiul intra şi extra european şi altele asemenea.

Reuşita întregului program propus prin proiectul mai sus amintit este rodul implicării pro – active a unui număr important de instituţii, cărora le adresăm şi pe această cale mesajul nostru de mulţumire:

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Harghita, Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului, Ambasada Belgiei în România, Ambasada Bulgariei în România, Ambasada Ciprului în România, Ambasada Croaţiei în România, Ambasada Greciei în România, Ambasada Germaniei în România, Ambasada Irlandei în România, Ambasada Lituaniei în România, Asociația Virtus Vivens, Casa Judeţeană pentru Asigurări de Sănătate, Casa Judeţeană de Pensii Harghita,Centrul Europe Direct Harghita, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita, Colegiul naţional "Octavian Goga", Consiliul Judeţean Harghita, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita, Direcţia Judeţeană de Statistică, Direcţia de Sănătate Publică Harghita, Direcția Sanitară Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Harghita, Grup Școlar Economic "Johannes Kájoni", Grup Școlar de Construcţii "Kós Károly", Grup Școlar Forestier "Venczel József", Grup Școlar Industrial "Szekely Károly", Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul  pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul ” al judeţului Harghita, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Liceul teoretic "Márton Áron", Liceul de Muzică şi Arte Plastice "Nagy István", Liceul teologic romano-catolic "Segítő Mária", Oficiul de Cadastru şi Publicitare Imobiliară Harghita, Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Harghita, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Primăria Municipiului Miercurea Ciuc.

Informații despre activitățile proiectului reflectate în presa locală și națională:

Agerpress

Informația Harghitei 1

Hargita Nepe

Ziarul Harghita RO HU

Harghita Transilvania-TV

Csíki Hírlap Documente atasate
„Europa ZECE - 10 ani de unitate în diversitate, o poveste în zece cuvinte”, Descarcari: 4Afișul proiectului, Descarcari: 3
ABONARE
NEWSLETTER
Nume
E-mail
 
Trimite

PROGRAMUL SISOP

SISOP

PETIŢIE ONLINE

petitie_60
AVEŢI O NEMULŢUMIRE?
CLICK AICI
pentru PETIŢIE!

SESIZAŢI FAPTE DE CORUPŢIE

red_phone_47
SESIZAŢI FAPTE DE CORUPŢIE ALE PERSONALULUI MAI
0800-806-806

ACCESAŢI SITE-UL
PREFECTURII

mobil_153

ŞI PE TELEFONUL MOBIL